Middagsymposium

Vechtende ouders en wanhopige kinderen

17 april 2019

Wat betekent dit voor een school? Moet je er iets mee? Hoe zit het juridisch? Welke houding past ons in het onderwijs het best?

Op het moment dat ouders – hopelijk tijdelijk – geen betrouwbare veiligheid aan hun kinderen kunnen geven, krijgen betekenisvolle omstanders de inspanningsverplichting om dat op passende wijze wel te doen.

Veel begeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs nemen die uitdaging echt aan. Tijdens dit symposium verkennen we de mogelijkheden hoe je als school van betekenis kan zijn voor deze uiterst kwetsbare leerlingen. We doen dat vanuit een praktijktheoretisch perspectief, aangevuld met concrete tips en suggesties.

Sprekers

Steeds meer huwelijken leiden tot een scheiding. Voor kinderen is dat meestal een ramp. En het draait uit op een catastrofe als er sprake is van een vechtscheiding. Kinderen raken wanhopig omdat ze zich totaal niet meer geborgen en veilig weten bij hun ouders.

En wat betekent dit voor een school? Moet je er iets mee? Hoe zit dat juridisch? Welke houding past ons in het onderwijs het best?

Een kind dat een heftige scheiding meemaakt, heeft vijf keer meer kans op problemen in vergelijking met een kind waarvan de ouders op min of meer harmonieuze manier scheiden. Maar liefst vijf keer meer! Bij het ontwikkelen van problemen kun je denken aan sombere gevoelens, angsten, een laag zelfbeeld, gedragsproblemen, problemen met vriendjes/ vriendinnetjes en problemen op school.

Op het moment dat ouders, hopelijk tijdelijk, niet meer beschikbaar zijn in het geven van betrouwbare veiligheid aan hun kinderen is het een inspanningsverplichting van betekenisvolle omstanders om dat op een passende wijze wel te doen. Het onderwijs heeft hierbij een belangrijke uitdaging.

Veel begeleiders in het basis en voortgezet onderwijs nemen die uitdaging ook echt aan. Tijdens dit symposium verkennen we de mogelijkheden hoe je als school van betekenis kan zijn voor deze uiterst kwetsbare leerlingen. We doen dat vanuit een praktijktheoretisch perspectief, aangevuld met concrete tips en suggesties.

Steven Pont - Crisis voor kinderen

Aankondiging scheiding
Zo’n 40% van alle huwelijken strandt en zo’n 70.000 kinderen per jaar krijgt te horen dat ze binnen net al te korte tijd is twee huizen zullen wonen. In de volwassen wereld wordt gesproken over ‘complexe’ en ‘niet complexe scheidingen’. Maar voor een kind is elke scheiding complex. Want wat doet een scheiding met het zelfbeeld? En met de hechting? En met de verdere ontwikkeling van het kind? En wat betekent dit voor een school? Moet je er iets mee? Welke houding past ons in het onderwijs het best? Ik neem je mee naar de kinderlijke beleving en de antwoorden vanuit de volwassen wereld.

Steven Pont (1962), gezinstherapeut (NVRG), NIP-mediator, Socratisch FIP-gespreksleider, oud onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut. Hij werkte onder meer voor het Psychologisch Pedagogisch Instituut in Amsterdam, was pedagogisch medewerker in een orthopedagogisch tehuis in Hilversum en manager van drie behandelingstehuizen in Den Haag. Sinds 2000 werkt hij als freelance psycholoog, geeft gezinstherapie en verzorgt trainingen binnen de profit- en non-profitsector. Steven was betrokken bij diverse tv-programma’s en heeft meerdere boeken op zijn naam staan, over relaties, ouderschap en ontregelde opvoedsituaties In 2019 verschijnt het tweede deel van zijn kinderboek Jacobus.

Denise Kentie - Juridische valkuilen voor school

Denise Kentie is mede grondlegger van Stichting Expertisebureau Kind | School | Scheiding (Stichting EKSS). Ze is Advocaat en gespecialiseerd in familierecht en mediator.

Ze zal deze middag ingaan op de juridische aspecten en valkuilen die er zijn voor school.

meer info volgt z.s.m.

Buddy project van Villa Pinedo

Brief van Isa: Villa Pinedo op YouTube

Twee jongeren die vrijwilliger zijn bij Villa Pinedo vertellen over het Online-Buddyproject en delen hun eigen ervaringen als Buddy. Een Buddy is een jongere tussen 18 en 25 jaar die zelf gescheiden ouders heeft en andere kinderen een luisterend oor biedt in de MyBuddy App. Ze delen ervaringen met elkaar en de Buddy geeft tips en advies. Inmiddels zijn al meer dan 1300 kinderen aan een Buddy gekoppeld.

Ard Nieuwenbroek - Wat kan onderwijs voor deze kinderen betekenen?

Als kinderen te maken krijgen met een (vecht)scheiding hebben ze vooral behoefte aan een betrouwbare omgeving. Een plek waar ze emotioneel tot rust kunnen komen. School is zo’n plek. In deze lezing schets ik mogelijkheden om ‘er te zijn’ voor deze kwetsbare leerlingen. Hoe je van betekenis kunt zijn voor deze vaak wanhopige en kwetsbare kinderen.
Ard Nieuwenbroek, ( YOUTUBE) erkend nationaal faalangstdeskundige, is een praktijk-man ‘pur sang’. Hij werkt als trainer en als begeleider vanuit een eigen praktijk. Zijn voornaamste kwaliteit is het activeren van de kracht die in mensen altijd, maar vaak verborgen, aanwezig is. Op zijn naam staan inmiddels meer dan 25 boeken op het gebied van leerlingbegeleider.

Greet de Bruijn- dagvoorzitter en inleiding op het thema

Greet, werkte lange tijd in het basisonderwijs, ook op managementniveau. Ze is mede-eigenaar van The Bitter End en runt haar eigen coaching praktijk. Greet is geschoold in o.a. Spiral Dynamics, existentiële psychotherapie, EFT en de contextuele theorie. Ze traint teams, coacht families en familiebedrijven, werkt aan projecten, publiceert, geeft lezingen, organiseert evenementen zoals dit symposium, met als belangrijkste drive: de verstandhouding tussen mensen verbeteren.

Geen workshops

Programma

13.00u

Lunch en ontvangst

13.30u

Opening en introductie van het thema door Greet de Bruijn

13.45u

Vechtscheiding: crisis voor kinderen door Steven Pont

14.30u

Het "Buddy" project van Villa Pinedo

15.15u

Pauze

15.30u

Wat kan onderwijs voor deze kinderen betekenen? door Ard Nieuwenbroek

16.10u

Juridische aspecten en valkuilen voor school door Denise Kentie

16.30u

Afsluiting en napraten onder het genot van een drankje

Inschrijven en info

Schrijf je meteen in voor een van onze andere symposiums en maak gebruik van de aantrekkelijke korting.

20 maart 2019: Help! Ik ben verlegen
17 april 2019: Vechtende ouders-Wanhopige kinderen

Combikorting:
Voor 1 symposium is je bijdrage: €170,-
Kies je voor 2 middagen dan is je bijdrage: € 320,-

Dit is inclusief, koffie, thee, de lunch en natuurlijk een drankje en hapje na afloop.

Er worden op deze dag wat foto’s gemaakt, wil je zelf niet in beeld geef dit dan op de dag zelf vooraf door aan Greet de Bruijn.

 

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk, via de mail, te annuleren. Annuleer je tot drie weken voor aanvang van het symposium, dan brengen wij € 75,- aan administratiekosten in rekening. Meld je je binnen drie weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken. Laat het ons wel schriftelijk weten.
Nadat je inschrijving is betaald is je inschrijving definitief. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Locatie:
De Poorterij
Nieuwstraat 2
5301 EW Zaltbommel
T:0418-726810
Ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Bereikbaarheid:
* Op 5 minuten afstand van de A2.
* Diverse parkeerterreinen en straten in de directe omgeving
* Op +/- 10 minuten loopafstand van het station