VCW 20 jarig jubileum symposium

Show your Colours

8 november 2016

Wat hebben wij als professionals in de hulpverlening te bieden in deze moderne tijden van polarisatie, migratie en populisme? Veel mensen kiezen de bescherming van de eigen groep en willen liefst alleen met gelijkgezinden omgaan. Wat is hierin ‘de kleur’ van de contextuele benadering? Deze kernvraag kwam uitgebreid aan de orde op het symposium op 8 november dat de VCW samen met Loyaal Leven organiseerde. Een jubileumfeest met 2 internationale sprekers. Catherine Duccomun-Nagy en Jan Hoet.

 

Sprekers

Jan Hoet

Jan Hoet (YouTube) is psycholoog-psychotherapeut. Hij volgde een opleiding systeemtheoretische therapie en de Masterclass contextuele therapie. Jan heeft een praktijk contextuele therapie en beschikt ook over ruime ervaring in de ambulante en residentiële geestelijke gezondheidszorg. Hij was bestuurslid van de BVRGS en is stichtend lid van de Belgische vereniging voor geweldloos verzet. Hij is erkend opleider en supervisor bij de BVRGS en lid van NVRG en VCW. Momenteel is hij docent en supervisor bij Leren over Leven België en Nederland.

Jacobine Geel

Jacobine Geel studeerde theologie aan de Vrije Universiteit. In de afgelopen jaren combineerde zij haar werk als presentator voor de NCRV (o.a. Schepper&Co en Jacobine op Zondag) met diverse bestuurlijke en maatschappelijke functies. Zij was onder andere voorzitter van het Burgerforum Kiesstelsel (2006/7) en onafhankelijk voorzitter van de commissie Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden van het CDA (2011/12). Sinds 1 september 2013 is zij bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is zij voorzitter van Oikocredit Nederland, lid raad van toezicht UnieNvz en vice-voorzitter van de raad van toezicht van CPS.

Catherine Ducommun-Nagy

Catherine Ducommun-Nagy (Youtube) is a Swiss-trained child and adult psychiatrist who is a Clinical Associate Professor at Drexel University in Philadelphia, where she has taught contextual therapy for over two decades. For years, she has also been invited internationally as a guest lecturer. She teaches in many European countries, in Central and South America as well as in North Africa. She is president of the Institute for Contextual Growth Inc., Glenside PA founded by her husband Ivan Boszormenyi-Nagy who died in 2007. She writes, both in English and French, on the subject of contextual therapy and its application. Her French book on family loyalties has been translated as ‘Van onzichtbare naar bevrijdende loyaliteit’ (ACCO, 2008).

Gabriël Anthonio

Gabriël Anthonio is voorzitter van de Raad van Bestuur van Verslavingszorg Noord-Nederland, bijzonder hoogleraar Sociologie van leiderschap, organisaties en duurzaamheid bij de Faculteit Gedragsen Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Lector in Leiderschap en Verandermanagement aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Hij was onder meer directeur bij achtereenvolgens een landelijk reclasseringsproject, een jeugdgevangenis, de Dr. S. van Mesdagkliniek en bij Jeugdhulp Friesland. Door zijn onderwijs en onderzoek levert hij een bijdrage aan de kritische dialoog over leiderschap in organisaties en de zoektocht naar betekenisvolle vormen van veranderingen en samenwerkingsverbanden voor de toekomst.

Trainersgroep Wilde Kastanje

Trainersgroep Wilde Kastanje is gespecialiseerd in gespreksvoering bij preventie en aanpak van kindermishandeling & huiselijk geweld. Zij geeft praktijkscholing aan professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en justitie. Gesprekskwaliteiten vergroten om contact te maken en te houden, ook in de meest lastige situaties en daarbij doelgericht te werken staat centraal.

Ilse Kattekamp-van Loon

Ilse Kattekamp-van Loon is adviseur veiligheid bij de gemeente Utrecht. Ze werkte voorheen als voorzitter Gemeentelijk Casus overleg, Jeugd Zorg en Veiligheid – Maatschappelijke Ontwikkeling en bij het Jeugdadviesteam (JAT) – Volksgezondheid gemeente Utrecht. Ze is tevens bestuurslid van de VCW.

Caroline van Dullemen

Dagvoorzitter Caroline van Dullemen (YouTube) is socioloog en publicist. Van Dullemen werkte als journalist voor NRC Handelsblad en was verbonden met de Anti-Apartheidsbeweging Nederland. Ze werkte ook als secretaris van de Nationale Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking. Tussen 2001 en 2004 was ze directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. In 2004 richtte zij WorldGranny op. Daarnaast is zij voorzitter van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika. Ze richt zich op het ontwikkelen van micropensioenen als een structurele oplossing ter voorkoming van extreme armoede op latere leeftijd. Ze helpt ouderen om te investeren in de toekomst van hun kleinkinderen. Ze schreef een aantal boeken waaronder ‘De klank van Malibongwe, vrouwen in een nieuw Zuid-Afrika’ en ‘Altijd de sterkste thuis, opgroeien met een zieke ouder’ (2004).

Greet de Bruijn

Symposiumorganisator Greet de Bruijn is na vijftien jaar ervaring in het onderwijs overgestapt naar het coachen van professionals op de werkplek en voert een eigen praktijk voor het begeleiden van gezinnen en kinderen. In 2014 richtte ze Loyaal Leven op en haalde ze onder meer de Amerikaanse medegrondlegger Barbara Krasner en specialist Peter Goldenthal naar Nederland. Ze is auteur, medebestuurder van Leren over Leven – OICS en bestuurslid van de VCW.

Foto impressie

Kijk hier voor een korte film impressie van deze bijzondere dag!