Middag symposium

Leren (van) Ongelukkig zijn

22 april 2020 te Zaltbommel- verzet naar 9 dec. 2020

Waarom en hoe leren we onze leerlingen te leven met ongeluk en lastigheden?

Tijdens dit symposium gaat Prof. dr. Dirk de Wachter ons voor het eerst inzicht geven in wat het voor leerlingen en het onderwijs betekent dat we geobsedeerd zijn door geluk.

Hij geeft samen met drs. Ard Nieuwenbroek mogelijkheden om leerlingen, en ouders, hierin te begeleiden in en buiten de les.

Alle deelnemers ontvangen na afloop de Wachters bestseller ‘De kunst van het ongelukkig zijn.’

Sprekers

Leren (van) ongelukkig zijn

 

We willen dat onze leerlingen lekker in hun vel zitten. We zien op school dat er veel jongeren zijn die verloren lopen, zich verlaten of eenzaam voelen. Leerlingen die hiermee worstelen spreken dat vaak niet uit, ze vallen op door druk of agressief gedrag, anderen vallen niet op omdat het rot gevoel naar binnen slaat, ze voelen zich onverschillig of depressief, en sommige proberen het rotgevoel de baas te blijven door het te compenseren met een (onzichtbare) verslaving.

Verdriet en ongeluk, hoe lastig en moeilijk bespreekbaar ook, zijn toch waardevol. Ze geven aanleiding tot nabijheid, en nabijheid werkt gelukkig-makend, geeft betekenis.
Hoe leren we leerlingen ook de mindere kanten van het leven te omarmen?
Hoe kunnen we leerlingen leren te leven met ongeluk en lastigheden en het leven aan te kunnen?

We zijn geobsedeerd door geluk. Alles moet leuk zijn. Er is geen ruimte voor falen of tegenslag. Dat is een vergissing. We moeten af van het idee dat ons leven alleen maar leuk moet zijn en we hoeven niet bang te zijn voor wat ongeluk.(Dirk de Wachter)

Tijdens dit symposium gaat Dirk de Wachter ons inzicht geven in het geobsedeerd zijn door geluk en wat dit voor leerlingen betekent. Hij geeft samen met Ard Nieuwenbroek mogelijkheden om leerlingen hierin bij te begeleiden in en buiten de les. En hoe we ouders erbij kunnen betrekken.

Meet & Greet’
Extra onderdeel van deze middag is de mogelijkheid om zelf met Dirk de Wachter over dit thema in interactie te gaan. Je kunt je vraag al op het inschrijfformulier aangeven.

Alle deelnemers ontvangen na afloop de Wachters bestseller ‘De kunst van het ongelukkig zijn.’

De Morgen had iv.m het Coronavirus een bijzonder interview met Dirk de Wachter: https://www.demorgen.be/es-bf203b48

Prof.dr. Dirk de Wachter

De kunst van het ongelukkig zijn.

In een wereld van schijnbaar grenzeloze mogelijkheden tot succes en leukigheid is het belangrijk om jonge mensen ook te leren omgaan met het onvermijdelijke tekort, verdriet, beperking en tegenslag. Dit is geen pleidooi voor lijden en miserie, maar een uitnodiging tot verbinding en samenleven. Het is een urgent thema voor deze tijd.  In deze lezing geef ik inzicht in wat het geobsedeerd zijn door geluk voor leerlingen betekent en geef ik handvaten om leerlingen hierin te begeleiden.

Dirk de Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.
Eerder schreef hij Borderline Times, Liefde, Een onmogelijk verlangen? en De wereld van De Wachter. 

 

drs. Ard Nieuwenbroek

Vaardigheden in het omgaan met lastigheden.

Hoe doen we dat nu in school? Welke momenten zijn er om ‘ongelukkig zijn’ te delen? En bij wie? Welke vaardigheden zijn daar voor noodzakelijk? In deze lezing geef ik alledaagse mogelijkheden om leerlingen, en ouders, te begeleiden in het omgaan met lastigheden van het leven.

drs. Ard Q. Nieuwenbroek, erkend nationaal faalangstdeskundige, is een praktijk-man ‘pur sang’. Hij werkt als trainer en als begeleider vanuit een eigen praktijk, Ortho Hulp. Op zijn naam staan inmiddels meer dan 30 boeken op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling en leerlingbegeleiding.
Zijn meest actuele boeken zijn: ‘Het geheim achter faalangst’, ‘Twaalf contextuele methodieken’ en ‘Perfectionistische leerlingen’.

Greet de Bruijn dagvoorzitter

Greet, werkte lange tijd in het basisonderwijs, ook op managementniveau. Ze is mede-eigenaar van The Bitter End en runt haar eigen coaching praktijk. Greet is geschoold in o.a. Spiral Dynamics, existentiële psychotherapie, EFT en de contextuele theorie. Ze traint teams, coacht families en familiebedrijven, werkt aan projecten, publiceert, geeft lezingen, organiseert evenementen zoals dit symposium, met als belangrijkste drive: de verstandhouding tussen mensen verbeteren.

Boek: De kunst van het ongelukkig zijn

Na afloop ontvangen alle deelnemers het boek en is er een mogelijkheid om het persoonlijk te laten signeren.

Geen workshops

Programma

13.00u

Inloop met lunchbuffet

13.30u

Welkom en introductie door Greet de Bruijn

13.40u

Prof.dr. Dirk de Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn.

14.40u

Thee-koffiepauze

15.00u

drs. Ard Nieuwenbroek: Vaardigheden in het omgaan met lastigheden

15.35u

Meet & Greet Interactie tussen Dirk de Wachter en deelnemers

16.10u

Afronding met een drankje en een hapje

16.10u

Alle deelnemers ontvangen na afloop de Wachters bestseller ‘De kunst van het ongelukkig zijn.’ En natuurlijk is er de mogelijkheid om het persoonlijk te laten signeren

Inschrijven

Inschrijfinformatie
9 december 2020: Leren van ongelukkig zijn.
Investering: Je bijdrage is: €125,-
Dit is inclusief, koffie, thee, de lunch en natuurlijk een drankje na afloop.

+Alle deelnemers ontvangen na afloop de Wachters bestseller ‘De kunst van het ongelukkig zijn.’

Er worden op deze dag wat foto’s en of filmopnames gemaakt, wil je zelf niet in beeld geef dit dan op de dag zelf vooraf door aan Greet de Bruijn.

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk, via de mail, te annuleren. Annuleer je tot drie weken voor aanvang van het symposium, dan brengen wij € 75,- aan administratiekosten in rekening. Meld je je binnen drie weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken. Laat het ons wel schriftelijk weten.

Nadat je inschrijving is betaald is je inschrijving definitief. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.
Door je in te schrijven ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Locatie:
De Poorterij
Nieuwstraat 2
5301 EW Zaltbommel
T:0418-726810
Ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Bereikbaarheid:
* Op 5 minuten afstand van de A2.
* Diverse parkeerterreinen en straten in de directe omgeving
* Op +/- 10 minuten loopafstand van het station