Een vernieuwende kijk op het begeleiden van jongeren met faalangst

Het 3e Nationaal Faalangst Congres was een enorm succes!

22 november 2017 te Houten

Het 3e nationaal Faalangst Congres was een enorm succes!

Meer dan 380 professionals uit onderwijs en zorg zijn op deze dag geïnspireerd door Ard Nieuwenbroek en Remko v.d. Drift die de nieuwste inzichten hebben gedeeld en zijn in 3 workshoprondes  zelf aan de slag gegaan om nog beter hun werk te kunnen doen met kinderen van 4-18 jaar die last hebben van faalangst.

Kijk hier voor een impressie van de dag, gemaakt door Omroep Houtens.

Een greep uit de reacties:
… ik heb heel veel weer opgestoken, niet alleen van de lezingen en workshops, maar ook van het contact met de collega’s…
… goed verzorgd met alles! Als je aan kwam rijden wist je meteen waar je heen kon. Er stonden overal mensen die je hielpen, lekkere koffie, lekkere dingen klaargemaakt…
…hier proefde ik liefde en zorg en aandacht voor alles wat ik ontvangen heb. Ontzettend dankbaar daarvoor….

Organisatie is in handen van:

Sprekers

Faalangst: een op elke acht kinderen heeft ermee te maken en vraagt, binnen onderwijs en zorg, om veel aandacht. Naast de persoonlijke pijn en moeite is vast komen staan dat faalangst tot onderpresteren leidt. Als er geen goede begeleiding is, kan faalangst zich zelfs ontwikkelen tot een gegeneraliseerde angststoornis.

Gelukkig is er veel speciale begeleiding in het beter omgaan met deze angst – maar kunnen we nieuwe stappen zetten? Wat zijn de nieuwste inzichten rond het vroegtijdig herkennen en begeleiden van jongeren met faalangst, wat is er nieuw in het aanbod?

Wat zijn de nieuwste inzichten rond het vroegtijdig herkennen en begeleiden van jongeren met faalangst, wat is er nieuw in het aanbod?
Deze en andere kernvragen komen aan de orde tijdens het komende Nationaal Faalangst Congres, dat nu voor de derde keer wordt georganiseerd. Voor iedereen die met jongeren werkt, tussen de 4 en 18 jaar oud, die last van faalangst hebben.  Het wordt een congres waarin nieuwe ontwikkelingen rond het ontdekken en begeleiden van faalangst worden gepresenteerd. En natuurlijk ook aandacht voor basiskennis en basisvaardigheden in het begeleiden van deze groep jongeren.

Ard Nieuwenbroek, al decennia dé faalangstdeskundige van Nederland en daarbuiten,  opent het congres met zijn nieuwe aanvullende kijk op faalangst. Wat zijn de verborgen of vergeten oorzaken van faalangst die we in ogenschouw moeten nemen? Hij presenteert ook zijn 15e boek over faalangst, getiteld: ‘Het geheim achter faalangst’  Iedere deelnemer krijgt 1 exemplaar mee naar huis!

Ook nieuw is het thema ‘Faalkunde’: In een lezing van Remko v.d. Drift plus workshop wordt de kunst om te falen gepresenteerd als een tegendraadse en succesvolle aanpak.

Daarnaast kunnen de congresdeelnemers kiezen uit maar liefst 23 workshops. Nooit eerder was er op een dag zo’n grote verscheidenheid aan perspectieven: Mind-tuning, Transactionele Analyse, NLP, Voice Dialogue, maar ook live sessies van begeleidingsgesprekken met ouders en hun kind.

De praktijk in werking! Speciaal voor dit congres gaan de 3e jaars leerlingen van Houtens ondersteunend en inhoudelijk aan de slag.

Een vernieuwende kijk voor beginnende en doorgewinterde begeleiders op het begeleiden van jongeren met faalangst, prikkelend debat, veel ruimte om met collega’s van gedachten te wisselen en een keur aan inspirerende workshops: Genoeg redenen om naar het Derde Nationaal Faalangst Congres te komen!

Ard Nieuwenbroek: 'Over de verborgen en vergeten bron van faalangst'

Ard Nieuwenbroek, erkend nationaal faalangstdeskundige, is een praktijkman ‘pur sang’. Hij werkt als trainer en als begeleider vanuit een eigen praktijk. Zijn voornaamste kwaliteit is het activeren van de kracht die in mensen altijd, maar vaak verborgen, aanwezig is. Op zijn naam staan inmiddels meer dan 25 boeken op het gebied van leerlingbegeleider.

Wat is eigenlijk de diepste kern van faalangst? Natuurlijk spelen gedachten en emoties mee. De laatste jaren ontdekken we echter een onderbelicht facet. Een existentieel thema dat geen antwoord vindt in de gebruikelijke ontspannings- en denktechnieken.
Faalangst heeft dan te maken met relationeel-ethische dynamieken van mens tot mens. Jongeren zijn daar extreem gevoelig voor.

Ze stellen zich bijvoorbeeld voortdurend de vraag: ‘Doe ik ertoe?’.
Dat begint in het gezin van herkomst en daar gaat het onbedoeld vaak mis.  In deze lezing verkennen we waar het mis gaat en hoe we dat kunnen voorkomen en zo nodig herstellen. (YouTube)

Congresdeelnemers ontvangen gratis zijn nieuwste boek:
‘Het geheim achter faalangst’ (2017)

 

Remko van der Drift: 'Een inleiding in Faalkunde'

Remko van der Drift is faalkundige, auteur en directeur van het Instituut voor Faalkunde. Hij wil dat jij milder wordt voor je eigen fouten en dit ook kan zijn voor de fouten van anderen. Dan kunnen we misschien allemaal faalkundigen worden!

Faalkunde is het vermogen om moedig, mild en accepterend om te gaan met fouten van jezelf en anderen. De meeste mensen houden van succes en daar is op zich niets mis mee. Maar ons verlangen naar succes is zo groot geworden, dat het neurotische vormen heeft aangenomen. Er is veel te veel prestatiedruk in onze samenleving: goed moet en niets is goed genoeg.
Dit levert een prestatielat op die zo hoog ligt, dat we er nooit overheen kunnen springen en dat verhoogt onze angst om te falen, stimuleert stress en verkramping en beperkt onze groei en leermogelijkheden.
Als je faalkundig bent, dan weet je dat ‘succesvol kunnen worden’ beter is dan ‘succesvol moeten zijn’. En ben je ervan overtuigd dat je je intelligentie, talenten en kwaliteiten altijd verder kunt laten groeien door jezelf te blijven uitdagen en inspannen.
Je kunt dan met meer ontspanning en ontkramping omgaan met fouten omdat je snapt dat falen een natuurlijk onderdeel en logisch gevolg is van uitproberen, extra inspanningen en uitdagingen.

Het geheim achter faalangst

In dit boek geeft Ard Nieuwenbroek een vernieuwd  inzicht en stevige handvatten om jongeren met faalangst effectief te kunnen begeleiden. Barstensvol praktijk en alledaagse herkenbaarheid voor iedere professional.

Leerlingen zelf aan de slag!

De praktijk in werking!
Speciaal voor dit congres gaan de 3e jaars leerlingen van Houtens, school voor Mavo en Beroepsgericht onderwijs, aan de slag om als onderdeel van hun lesprogramma ondersteuning te bieden door de ontvangst, de catering, de techniek en nog veel meer voor hun verantwoording te nemen! Ook zullen enkele leerlingen vanuit hun eigen perspectief een inhoudelijke bijdrage leveren op deze dag.

Greet de Bruijn dagvoorzitter

Greet de Bruijn werkte lange tijd in het basisonderwijs, ook op managementniveau. Ze is mede-eigenaar van The Bitter End, runt haar eigen coachingpraktijk, werkt in een partner ship met een psychologenpraktijk en is sinds 2015 oprichter en medebestuurder van opleidingsinstituut Leren over Leven-OICS. Greet is geschoold in o.a. Spiral Dynamics, existentiële psychotherapie, EFT en de contextuele theorie. Ze traint teams, coacht families en familiebedrijven, werkt aan projecten, publiceert, geeft lezingen, organiseert evenementen zoals dit congres, met als belangrijkste drive: de verstandhouding tussen mensen verbeteren.

Film impressies

Klik hier voor een korte film impressie van deze bijzondere dag!

Klik  hier om de dag door de ogen van de Leerlingen van het Houtens te zien!